U bent hier

Een veelbelovend nieuw molecuul

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Chris Pearson en zijn team hebben een nieuw molecuul ontwikkeld dat van waarde kan zijn in de strijd tegen Huntington. Het molecuul naphthyridine-azaquinolone, kortweg ‘NA’, bindt de CAG-herhalingen en kan verdere ontwikkeling van die herhalingen voorkomen.

 

CAG-herhalingen en NA

Waar gaat het precies om? In het kort: de ziekte van Huntington wordt gecreëerd door een genetische afwijking. Het huntingtine-gen herhaalt de chemische letters C,A,G  in weefsel, en vanaf 36 CAG herhalingen ontstaat de Ziekte van Huntington. Hoe meer herhalingen, hoe heftiger de ziekte wordt.

Na de ontdekking van dit proces, ging de wetenschap op zoek naar een middel om deze expansie te kunnen stoppen, of zelfs om te keren. Dat is waar NA om de hoek komt kijken. Het middel dat nu door Chris Pearson en zijn team gemaakt is, lijkt precies te doen waar de wetenschap naar zoekt. Bij behandeling van ‘zieke’ cellen in een weefselschaal met NA, vertraagde de toename van CAG-herhalingen, en werd deze mogelijk ook verminderd. Ook bij proeven in het brein van een muis met de ziekte van Huntington werd deze conclusie getrokken.

Dit is een veelbelovende ontdekking. Niet alleen kan NA de verergering van de symptomen potentieel voorkomen, het lijkt de ziekte ook terug te kunnen dringen.
 

Vervolg

Met goede hoop kan nu vervolgonderzoek gestart worden. Dit zal er als volgt uitzien. Allereerst moet hard(er) gemaakt worden dat het middel daadwerkelijk effectief is: dat het voorkomen van CAG-expansie de ziekte vertraagt. Om dit te kunnen bewijzen moet het middel op de juiste plekken kunnen komen, de diepe hersengebieden waar de ziekte van Huntington de meeste schade aanricht. Verder zal ook moeten worden bewezen dat het middel geen schadelijke bijeffecten heeft, iets dat in de diepe hersengebieden van levensbelang is.

 

Voor een uitgebreide behandeling van bovenstaande bevindingen, lees je het volledige artikel op HDbuzz.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland