U bent hier

Groepstherapie voor gezinnen met de ziekte van Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

De ziekte van Huntington heeft niet alleen veel impact op gendragers en patiënten zelf, maar ook op hun partners en kinderen. Zowel de directe symptomen van de ziekte, als alle complexe gevoelens en gedachten die bij het ziekteproces komen kijken, hebben een grote invloed op het hele gezin. Om gezinnen waarbinnen de ziekte van Huntington voorkomt te ondersteunen, bieden psychiaters Erik van Duijn en Natalie Veen vanaf 7 maart een cursus Multi-Family Group Therapy aan bij Topaz Overduin.

Voor de cursus Multi-Family Group Therapy (MFGT) worden gezinsleden van meerdere gezinnen uitgenodigd. Tijdens de cursus leren de deelnemers problemen in hun gezin te herkennen, te bespreken en oplossingen te vinden hoe ze daarmee om kunnen gaan. Psycho-educatie, het delen van ervaringen, steun en empowerment spelen hierbij een belangrijke rol. Het doel van deze groepstherapie is het verbeteren van de kwaliteit van leven van de gezinsleden, zowel op individueel als op gezinsniveau.

De cursus Multi-Family Group Therapy bestaat uit verschillende bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst is een interactieve workshop waarbij er ruimte is om kennis te maken en de behandelaars informatie geven over de ziekte van Huntington en hoe MFGT werkt. Daarna volgen er gedurende een half jaar tweewekelijkse bijeenkomsten waarin de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over de klachten, problemen en zorgen die ze ondervinden. Ervaringen worden gedeeld en er wordt gezamenlijk gezocht naar goede oplossingen. Na het eerste half jaar volgens er nog drie maandelijkse bijeenkomsten. Deelname aan de cursus is gratis.

Deelnemen

Bent of kent u iemand voor wie deelname aan de Multi-Family Group Therapy interessant zou zijn? Of wilt u als professional meer informatie over deze behandeling? Lees meer in deze informatiebrief of neem contact op met Erik van Duijn, via d.vanduijn@topaz.nl

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland