U bent hier

Herprogrammeren van cellen biedt nieuwe mogelijkheden voor behandeling Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Onderzoekers van het Europese IN-BRAIN project publiceerden onlangs een studie naar een veelbelovende aanpak voor neurodegeneratieve ziektes, zoals Huntington. De wetenschappers ontwikkelden een techniek om beschadigde hersencellen te vervangen door niet-neuronale cellen, waarvan de genen zijn geherprogrammeerd.

 

Cellen herprogrammeren

De Europese onderzoekers ontwikkelden een innovatieve techniek om cellen te herprogrammeren. Voor dit herprogrammeren worden eiwitmoleculen gebruikt. Deze eiwitmoleculen kunnen verschillende genen in niet-neuronale cellen in- of uitschakelen. Zo worden cellen gecreëerd die het gewenste gedrag vertonen. In feite wordt het celtype getransformeerd.

Deze herprogrammaring van cellen is heel geschikt als therapie voor ziekten die een het verlies of beschadiging van specifieke neuronen veroorzaken. Het gaat hierbij om de ziekte van Huntington, maar ook om Parkinson, Alzheimer en mogelijk bepaalde vormen van celbeschadiging door een beroerte.

Een doorbraak

Malin Parmar is hoofdonderzoeker bij het IN-BRAIN project. Parmar beschouwt dit onderzoek als een doorbraak op het gebied van hersenherstel. ‘Als het lukt om op een gecontroleerde manier nieuwe neuronen in het brein te creëren, biedt dit mogelijkheden om de neuronen die door ziekte zijn afgestorven te vervangen door ‘gezonde’ neuronen en het hersencircuit te herstellen.’

Alhoewel meer onderzoek en trials nodig zijn voor de klinische toepassingen onderzocht kunnen worden, lijkt de aanpak een effectieve therapie te zijn in een vroeg stadium van de verschillende ziekten. Door de beschadigde hersencircuits te herstellen, zal er minder noodzaak zijn om medicijnen te gebruiken en zullen er dus ook minder bijwerkingen optreden.

Lees meer over het onderzoek via deze link.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland