U bent hier

Informatiefolders over autorijden en euthanasie bij de ziekte van Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Mensen met de ziekte van Huntington kampen niet alleen met lichamelijke klachten maar zien zich op verschillende levensvlakken voor uitdagingen gesteld. Er zijn nogal wat consequenties voor de manier waarop ze wonen en leven. Bijvoorbeeld, kan en mag u nog autorijden? Hoe ziet uw toekomst eruit en hoe ver gaat u in het ondergaan van behandelingen? Grote vraagstukken waar ze niet zomaar een beslissing over kunnen nemen. Veel patiënten hebben dan ook grote behoefte aan informatie. 

Voor deze groep mensen zijn informatiefolders beschikbaar, ontwikkeld door het Hersen+Zenuw Centrum van het Maastricht UMC+. Het centrum is een samenwerkingsverband van tien specialismen, gericht op patiënten met complexe aandoeningen van de hersenen en/of het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Huntington. Er is een informatiefolder ontwikkeld over de wetten en plichten rondom rijvaardigheid en een folder over euthanasie, behandelbeperkingen en de wilsverklaring. 

Folder Rijvaardigheid bij de ziekte van Huntington 

Iedereen die praktijk(rij)examen doet bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) moet over een Verklaring van geschiktheid beschikken. Dat betekent dat u op dat moment geschikt bent om een motorvoertuig te besturen. Bij wijzigingen in de gezondheidstoestand hebben patiënten de morele verplichting om gezondheidsproblemen te melden aan het CBR.

Lees meer in de folder over autorijden als u de ziekte van Huntington heeft.

Folder Euthanasie en behandelbeperkingen

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die meestal op volwassen leeftijd begint en in de loop van de jaren erger wordt. Uiteindelijk leidt de ziekte tot de dood. Tot op heden is er geen behandeling die de ziekte kan stoppen. Veel mensen met de ziekte van Huntington denken na over het einde van het leven en de mogelijkheden tot euthanasie of beperkende maatregelen om het leven niet langer dan noodzakelijk te rekken.

Lees meer in de folder over euthanasie, behandelbeperkingen en de wilsverklaring.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland