U bent hier

Ontdekking enzym dat kan bijdragen aan behandeling ziekte van Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Onderzoekers van het Zwitserse EPFL Brain Mind Institute hebben een enzym gevonden dat een rol kan spelen bij de behandeling van de ziekte van Huntington. Op dit moment is er geen behandeling om de ziekte te genezen. Behandelingen die het huntington-gen stilzet of samenklontering van het huntingtine-eiwit tegengaat staan nog in de kinderschoenen. Het gevonden enzym is van nature tot beide in staat.

Het gaat om het enzym TBK1. Dit enzym kan een centrale rol spelen in de regulering, de afbraak en de klaring van het huntingtine-eiwit.

Natuurlijke kinasen

Het TBK1 enzym is een kinase. Dat betekent dat het een fosfaatgroep kan aanbrengen op bijvoorbeeld eiwitten of het DNA. Als dit in de eerste 17 aminozuren van huntingtine wordt gedaan, remt het de samenklontering van het huntingtine-eiwit.

Eerder onderzoek liet al zien dat het toevoegen van fosfaatgroepen aan het eiwit de samenklontering remt en daarmee de ziekte van Huntington tegenhoudt. Onderzoekers hebben nu de natuurlijke kinasen gevonden die dit in de cel kan realiseren. Voor het onderzoek zijn honderden kinasen onderzocht. De onderzoekers waren zeer verheugd over de vondst van het TBK1-enzym. Het enzym voert het kinaseproces zeer specifiek en efficiënt uit in de cel.

Stabiliseren en opruimen van huntingtine eiwit

De wetenschappers vonden nog andere eigenschappen van het enzym. Het verhogen van de TBK1-enzym leidt tot overfosforylering van een specifiek aminozuur in de huntingtine keten. Dit stabiliseert het eiwit en voorkomt klontering ervan. Ook helpt TBK1 met het verlagen van het huntingtine-niveau wat klonteringen in een cel vermindert. Het enzym zendt namelijk signalen naar de cel om de aanmaak van huntingtine te verlagen en het op te ruimen voor het gaat ophopen.

C. elegans wormen

De wetenschappers hebben hun bevindingen ook getest op C. elegans wormen met de ziekte van Huntington. De resultaten kwamen overeen met de gevonden data. De onderzoekers kregen ook vergelijkbare resultaten in gekweekte neuronen.

Het onderzoek laat zien dat het TBK1-enzym onderdeel kan zijn van een behandeling van de ziekte van Huntington. Het uiteindelijke doel is om kleine moleculen of medicijnroutes te vinden en deze te ontwikkelen voor meerdere neurodegeneratieve ziekten.

Lees meer over het onderzoek via deze link

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland