U bent hier

Presentaties HNN meeting 11 juni

Door: HuntingtonNet op 
Like  0

Het is inmiddels alweer een tijdje geleden, dus een korte opfrisser kan geen kwaad: de HNN meeting bij De Riethorst Stromenland op 11 juni 2018. De presentaties van die dag vind je hieronder. Wil je verder doorpraten over een van de onderwerpen? Dat kan, door in te loggen en een artikel te maken of een vraag te stellen.

Welmoed Liefrinck - agressie en extreem gedrag

GZ-psycholoog Welmoed Liefrinck van Topaz deelde haar inzichten over de veelvoorkomende agressieproblematiek bij Huntington-patiƫnten (komt voor bij 22 tot 66%). Dat kan zowel om fysiek als verbaal geweld gaan, en zowel ongericht als gericht op een persoon. Tijdens haar presentatie ging ze onder andere in op de complexe oorzaken ervan, de diagnostiek en de aanpak.

Download hier de presentatie van Welmoed.

Astrid Cloquet - wet bij agressie door Ziekte van Huntington

Astrid Cloquet is specialist ouderengeneeskunde bij De Riethorst Stromenland. Ook zij gaf een presentatie over agressie veroorzaakt door de Ziekte van Huntington, maar vanuit een ander oogpunt: wat zegt de wet daar eigenlijk over? Er is namelijk nog veel onduidelijk over de (toekomstige) rechtspositie van zowel de patiƫnt als de zorgverlener. Daarbij komt dat de Wet BOPZ stopt vanaf 1 januari 2020. Een belangrijke vraag is welke wet vanaf dan gaat gelden: de Wet Verplichte GGZ of de Wet Zorg en Dwang? Astrid riep aan het einde van de presentatie de aanwezige experts op om hun krachten te bundelen en zelf een standpunt in te nemen.

Download hier de presentatie van Astrid.

Josine Engels - omgaan met de Ziekte van Huntington in de praktijk

Josine Engels is kwalitatief onderzoeker bij het kenniscentrum van Topaz. Zij heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de interactie tussen bewoners en zorgmedewerkers bij de intramurale afdelingen van Topaz, en de rol van familieleden bij de zorg. Tijdens haar presentatie benadrukte ze de cruciale rol van de zorgmedewerker, die ondanks alles de mens achter de ziekte ziet.

Download hier de presentatie van Josine.

afbeelding van HuntingtonNet

HuntingtonNet