U bent hier

Shape of Life: thriller over de zoektocht naar de genezing van de ziekte van Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

In het middeleeuwse Engeland werd de ziekte van Huntington beschouwd als de ultieme uitdrukking van het kwaad in een mens. Mensen met deze ziekte moesten zien te ontsnappen aan een van de meest populaire praktijken van die tijd: de heksenjacht.

Zo begint de trailer van de bloedstollend spannende film ‘Shape of Life’. Hoofdpersoon is een gepassioneerde onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge. Hij klopt bij de universiteit aan voor financiering voor zijn onderzoek naar de genezing van de Ziekte van Huntington. En dat niet alleen: voor alle andere mogelijk ziektes die de mensheid kunnen treffen. Maar de universiteit vindt de financiële risico’s te hoog en weigert financiering. De wetenschapper wendt zich vervolgens tot de farmaceutische industrie. Dat heeft echter een prijs, want die heeft ook andere belangen. 

Indringend familiedrama

Behalve een thriller is ‘Shape of Life’ ook een indringend familiedrama waarin het persoonlijke verhaal van de jonge huntingtonpatiënte Nora zich ontvouwt. De filmmaker Pantaleone Megna heeft gekozen voor Huntington omdat hij vindt dat deze ziekte meer aandacht verdient. Terwijl die aandacht er wel veel meer is voor bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Dat vindt Megna bijzonder oneerlijk. 

Archetypische ziekte

Bovendien, zo vertelt Megna in een interview, kan Huntington worden beschouwd als een archetypische ziekte, waarvan de kenmerken ons echt kunnen laten nadenken over onze kwetsbaarheid en wat het betekent om ‘mens’ te zijn. Kinderen zijn bij uitstek symbolen van het leven, van alle menselijke mogelijkheden, van de toekomst, van alles wat ons ertoe aanzet om grote dingen te bereiken; dus het is onrechtvaardig en in strijd met het leven om te zien dat een kind met deze ziekte te maken krijgt. De film wil bovenal een levenslied zijn, dat zich manifesteert door de allegorie van de wedergeboorte. 


Bekijk de spannende trailer van 'Shape of life' op https://www.theshapeoflifefilm.com/

En het interview met de regisseur van de film kun je lezen op https://lirh.it/en/news/lets-meet-pantaleone-megna-director-shape-life (Engels) 

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland