U bent hier

Snellere diagnose met een moleculaire vingerafdruk

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een techniek ontwikkeld om de ziekte van Huntington sneller vast te kunnen stellen. Met behulp van laserlicht en gouddeeltjes wordt een specifieke moleculaire ‘vingerafdruk’ geïdentificeerd, die wijst op de ziekte van Huntington.

Makkelijkere diagnose

Op dit moment wordt de ziekte van Huntington gediagnosticeerd op basis van symptomen en de medische familiegeschiedenis. Vaak worden MRI’s of andere beeldvormingstechnieken ingezet om ziekte gerelateerde veranderingen in de hersenen vast te stellen. Tot slot wordt kan een genetische test worden gebruikt om de diagnose te bevestigen of om te onderzoeken of iemand gendrager is. 

Al deze diagnostische middelen maken het echter niet mogelijk om al vóór de eerste symptomen de ziekte van Huntington vast te stellen. Daar zou deze nieuwe techniek verandering in kunnen brengen. In hun publicatie schrijven de auteurs dat deze techniek kan worden ingezet om de ziekte al in een vroeg stadium vast te stellen. Daarnaast maakt de techniek het mogelijk om de progressie van de ziekte te volgen en de respons op bepaalde klinische therapieën bij te houden.

In het kort: hoe het werkt

De surface-enhanced Raman spectroscopy techniek maakt gebruik van een laserlicht en gouddeeltjes. Het laserlicht stimuleert de moleculen in het bloed stimuleert en laat daarmee een patroon van verstrooid licht ontstaan. Het patroon van dit verstrooide licht wordt verder versterkt door het toevoegen van gouddeeltjes. Dit patroon, ofwel de ‘vingerafdruk’, is karakteristiek voor de specifieke moleculen die in het bloed aanwezig zijn.

De moleculaire vingerafdruk van mensen met de ziekte van Huntington is significant anders dan die van gezonde mensen. Bepaalde delen van de moleculaire vingerafdruk van patiënten met Huntington correleren met specifieke kenmerken van de patiënt, zoals leeftijd, genetische status en de status van de ziekte. Door te kijken naar de moleculaire vingerafdruk kan de ziekte sneller worden vastgesteld en beter in de gaten gehouden worden.

Lees hier het volledige artikel.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland