U bent hier

Sociale robot Tessa als geheugensteun

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Een van de symptomen van de ziekte van Huntington is vergeetachtigheid. Voor de mensen met deze ziekte is dat lastig maar ook voor de zorgverleners. Gelukkig zijn er steeds meer technologische hulpmiddelen. Tessa is een kleine sociale robot die werkt als geheugensteun en nodige structuur terugbrengt. Zo kan deze robot het leven van de patiënt en de zorgprofessional een stukje lichter en aangenamer maken.

Tessa is een kleine zorgrobot die je overal kunt neerzetten, bijvoorbeeld op de tafel of in de vensterbank. Zij brengt structuur aan in het dagelijks leven van mensen met de ziekte van Huntington en hun zorgverleners. Zij kunnen via een eenvoudige app instellen wat Tessa zegt en wanneer, bijvoorbeeld een tekstbericht sturen naar Tessa, die ze vervolgens in gesproken woord doorgeeft aan de cliënt. Daarvoor heeft Tessa verbinding met het internet nodig en dan kan ze taken en herinneringen uitspreken. Bijvoorbeeld wanneer iemand langs gaat komen of dat er medicijnen ingenomen moeten worden. Zo helpt ze om meer structuur te krijgen, als een soort sprekende agenda. 

De zorgverleners zorgen via een app voor het beheer van de agenda. Zo schrijven ze de berichten en stellen in wanneer Tessa dat moet uitspreken. Als Tessa een vraag stelt, dan registreert ze of de persoon ‘ja’, ‘nee,’ of niets zegt. Dat geeft ze dan door aan de zorgverlener. 

Daarnaast kan Tessa de sfeer in de kamer van de patiënt verbeteren, door bijvoorbeeld voor te stellen om een muziekje op te zetten. Daarbij leert Tessa van de cliënt waardoor de ondersteuning steeds persoonlijker en slimmer wordt. 

Handig hulpmiddel

Tessa is een handig hulpmiddel voor mensen met de ziekte van Huntington, maar ook voor mensen met dementie, autisme, een licht verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun mantelzorgers en zorgverleners. Ook voor mensen die geholpen worden met meer structuur, bijvoorbeeld iemand met specifieke psychische aandoeningen of depressie.

Kijk voor meer informatie op de website van Tinybots. Er zijn momenteel 1.000 Tessa’s gekocht door meer dan 80 zorgorganisaties in zowel intra- als extramurale context, waarvan er ongeveer 80% extramuraal staan en 20% intramuraal. Op de testimonials-pagina kunt u een aantal gebruikerservaringen lezen van mensen met een Tessa.
 

 

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland