U bent hier

De comfortroom geeft rust in je hoofd

Like  0

Cindy Havekes is verzorgende IG op de Huntington-afdeling van Atlant Heemhof in Apeldoorn. Ze houdt zich in het bijzonder bezig met cliënten met complex gedrag. Onlangs is op deze afdeling een comfortroom geopend. Hoe kan deze ruimte mensen met de ziekte van Huntington helpen? 

In februari is bij Atlant in Heemhof een nieuwe afdeling geopend voor mensen met de ziekte van Huntington met zeer complex gedrag. Onderdeel van deze nieuwe afdeling is een comfortroom, een rustige en prikkelarme omgeving. Hier kunnen bewoners zich terugtrekken als het ze te veel wordt. Als ze zich angstig, onrustig of boos voelen kunnen ze zelf besluiten om in de comfortroom te gaan zitten.

Zelf naar de comfortroom

Een van onze bewoners kan bijvoorbeeld niet goed tegen prikkels. Als we in de huiskamer zitten en mensen praten door elkaar heen of de tv staat aan, dan kunnen wij dat goed verwerken. Maar bij mensen met de ziekte van Huntington zijn de hersenen zó aangetast dat alle prikkels door elkaar heen gaan. Op zo’n moment geeft deze bewoner aan: ik wil nu weg. Wij bieden dan de comfortroom aan.

Escaleert de situatie en gaat een bewoner niet uit zichzelf in de comfortroom zitten, dan kunnen wij de bewoner er naartoe brengen om daar rust te bieden. De bewoners zitten over het algemeen in hun eentje in de ruimte, maar ze kunnen er te allen tijde uit. Het is dan ook zeker geen separeerruimte, maar echt een plek om je te ontspannen.

Prikkelarme inrichting

Daarom is de comfortroom zo prikkelarm mogelijk ingericht. De muren zijn wit en er staan een fauteuil en een bank. Daarnaast hangt er een touchscreen. Op onze afdeling hebben we vijf bewoners met complex gedrag rondlopen, die elk een eigen profiel hebben op het touchscreen. Ze kunnen hierop aangeven welke muziek ze willen horen en welk rustgevende video’s ze willen zien. Maar ze kunnen er ook op tekenen en schrijven, spellen zoals schaken, tetris en patience spelen en kunnen de kleur en sterkte van het licht in de ruimte er mee aanpassen. Daarnaast is er een mogelijkheid tot een beeld-spraakverbinding, zodat we ook met cliënten kunnen communiceren.

Hoe zo’n comfortroom is ingericht, verschilt per afdeling. Wij hebben ervoor gekozen om de inrichting zo rustig mogelijk te houden. Op een andere afdeling zou deze ruimte er waarschijnlijk heel anders uitzien. Het is echt specifiek afgestemd op de doelgroep.

Ze ervaren het als rust

De comfortroom is nog vrij nieuw, maar we merken dat hij goed werkt. Voorheen zochten we met bewoners die rust nodig hadden ook wel een prikkelarme omgeving op, zoals hun eigen kamer. Dat is wel een vertrouwde omgeving, maar die is over het algemeen niet zó nadrukkelijk op ontspanning gericht, en daar kunnen spullen staan die voor extra prikkels zorgen op dat moment. De rustgevende beelden en geluiden in de comfortroom helpen mensen tot rust te komen. Dat koppelen bewoners ook aan ons terug: ze ervaren de ruimte echt als rust. Ze maken er ook actief gebruik van en genieten er zichtbaar van. 

Dat is niet alleen fijn voor de bewoners, maar ook voor de verzorgenden. Het is een prettig idee dat bewoners naar een rustige plek kunnen als ze dat nodig hebben. Dat ze weer even rust mogen ervaren in hun hoofd. En het kan een moment zijn van een-op-een verzorging. Voor sommige mensen is het door hun beweeglijkheid lastig om het touchscreen te bedienen. Dan maken we er een gezamenlijke activiteit van, spelen bijvoorbeeld samen een potje patience. Zo leren we elkaar een stuk beter kennen en bouwen we een band op.

Binnen Atlant zijn we de eerste afdeling die deze ruimte zo heeft ingericht. We draaien een proef, om te kijken of het bevalt en wat voor effect het heeft. In de toekomst zullen we ook zeker kijken of de comfortroom geschikt is voor andere huizen. Tot nu toe zijn wij in ieder geval erg positief!