U bent hier

Brisk Walking: Fit blijven en grenzen opzoeken

Like  0

Fit zijn én blijven is voor iedereen belangrijk. Beweging is goed voor je conditie en voor je psychische gesteldheid. Dit geldt ook voor huntingtonpatiënten. Daarom startte fysiotherapeut Jessie van der Bent ruim tien jaar geleden brisk walking, een loopprogramma voor de huntingtonpatiënten in Topaz Overduin. Van der Bent gaat daarbij letterlijk met haar patiënten de duinen in. ‘Brisk walking helpt de kwaliteit van leven van deze patiënten zo goed mogelijk te houden.’

In deze blog vertelt zij meer over haar loopproject en de effecten hiervan.

Van vraag naar programma

Het idee voor een loopprogramma ontstond toen we verschillende vragen kregen over het sporten en bewegen van patiënten. Bijvoorbeeld of het nog wel verantwoord was om te gaan skiën. Veel familieleden en partners zijn erg terughoudend als het om sporten gaat, omdat ze bang zijn dat iemand valt en zich bezeert. Die houding is begrijpelijk, maar kan wel leiden tot onzekerheid bij de patiënt. Sommige patiënten willen juist graag blijven bewegen en dat is erg belangrijk. Zo blijven ze fit en verbeteren ze hun fysieke en psychische gesteldheid. Geïnspireerd door mijn eigen sportieve levensstijl besloot ik op deze vragen en wensen in te spelen. Ik ben toen met drie patiënten een stuk gaan lopen in de duinen. Dat was een groot succes en het begin van een wekelijks loopprogramma.

Sprintjes trekken en grenzen opzoeken

We gaan niet zomaar de duinen in. Brisk walking is een intensieve manier van lopen. Het bestaat onder meer uit looppasjes, sprintjes en sprongen op onverharde gronden. Bijvoorbeeld over duinenpaden, duinhellingen en stuifgaten. Dat is soms best spannend voor deelnemers. Maar de deelnemers stimuleren elkaar om hun eigen grenzen op te zoeken. Tijdens het programma focussen we op de motorische eigenschappen: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Veel patiënten krijgen balansproblemen. Door te trainen met coördinatie, kracht en verschillende snelheden, verklein je bijvoorbeeld het risico op vallen of struikelen.

Deelnemen

Voor een goed resultaat, is het erg belangrijk dat patiënten zelf gemotiveerd zijn om mee te doen.  Als een patiënt bij Topaz Overduin binnenkomt, vraag ik of er een specifieke hulpvraag is. Veel patiënten geven dan aan dat zij zo lang mogelijk zelfstandig en fit willen blijven. Dat maakt het programma niet meteen geschikt voor iedereen. Iemand moet wel een sportief leven of sportieve levensstijl hebben om deel te nemen aan het loopprogramma. Uiteraard maken we ook de afweging of het meelopen verantwoord is. Veel patiënten kunnen hun eigen ziektebeeld niet goed inschatten. Daarom zien de fysiotherapeuten erop toe of meelopen veilig is.

Resultaten en belang

Het programma draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven bij mensen voor wie een actieve levensstijl belangrijk is. Zo verbeteren het zelfvertrouwen en de stemming. Ook laat internationaal onderzoek zien dat patiënten die meedoen met het loopprogramma beter scoren, dan patiënten in vergelijkbare situaties. Natuurlijk halen patiënten ook veel plezier uit het programma en is het lotgenotencontact prettig. Het geeft hun de mogelijkheid om met gelijkgezinden te sparren. Daarbij stimuleren zij elkaar en bieden zij steun in mindere tijden.

Voor vragen of meer informatie over het loopprogramma kun je contact opnemen met Jessie van der Bent via j.vanderbent@topaz.nl