U bent hier

Subsidie voor onderzoek naar Huntington

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Adjunct hoogleraar Patrick van der Wel van de RUG en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht Stefan Rüdiger hebben beide een subsidie van 250.000 euro ontvangen van het Campagneteam Huntington voor wetenschappelijk onderzoek naar Huntington. Onderzoekers van het Prinses Maxima Centrum hebben eenzelfde bedrag ontvangen. 

Van der Wel werkte, voordat hij afgelopen jaar naar de RUG kwam, aan de universiteit van Pittsburgh (VS). Hij nu bezig met het opbouwen van een eigen groep voor vaste stof NMR aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de Faculty of Science and Engineering. ‘Deze techniek stelt ons in staat om bijvoorbeeld alternatieve vouwingsmethoden van eiwitten, zoals bij de vorming van amyloide, op atomair niveau te bestuderen’, vertelt Van der Wel. Die verkeerd gevouwen eiwitten vormen aggregaten die een belangrijke rol spelen bij neurodegeneratieve ziekten als Huntington. 

Ook Rüdiger doet onderzoek naar de rol van eiwitten in de ziekte van Huntingtin. Rüdiger beschrijft hoe zijn onderzoeksproject gaat bijdragen aan het vinden van dat geneesmiddel. 'Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is om een therapie te ontwikkelen tegen Huntington. Het is cruciaal te begrijpen hoe een gezonde cel met klonteringen omgaat, en vervolgens te leren hoe we deze kennis kunnen toepassen. De ziekte van Huntington is vergelijkbaar met Parkinson en Alzheimer, die ook gerelateerd zijn aan eiwitklontering. Sinds kort is bekend dat zogenoemde chaperonne-eiwitten de klonteringen kunnen tegengaan van eiwitten die zulke ziektes veroorzaken. Wij gaan nu zoeken naar een manier om de huntingtine-deeltjes te herkennen en te markeren. Daarna kan het lichaam ze zelf vernietigen met behulp van de al aanwezige chaperonne-eiwitten'. 

Lees meer over het onderzoek van Patrick van der Wel: Hoe een enzym uit mitochondriën cellen tot zelfvernietiging aanzet

Lees meer over recente onderzoeken van Stefan Rüdiger.

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland