U bent hier

DNA van embryo's aanpassen, willen we dat eigenlijk wel?

Door: Huntington KennisNet Nederland op 
Like  0

Met CRISPR-Cas is het mogelijk om menselijk embryo's aan te passen, een ingreep waarmee bijvoorbeel erfelijke ziektes genezen kunnen worden. Wetenschappers kunnen daarmee genen, die bepaalde erfelijke ziektes veroorzaken, uit het DNA van embryo’s verwijderen of vervangen door gezonde genen. De kinderen krijgen zo’n erfelijke ziekte dan niet. Ook bieden deze technieken de mogelijkheid om embryo’s in theorie andere eigenschappen te geven.

Ethisch dilemma

CRISPR-Cas grijpt hiermee feitelijk op de menselijke evolutie. DNA-aanpassingen in embryo's hebben namelijk niet alleen effect op de kinderen zelf, maar ook op hun nageslacht. Momenteel is het per wet verboden om zwangerschappen tot stand te brengen wanneer er aan DNA gesleuteld is, maar het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst zal veranderen. Wat voor vraagstukken gaat het met zich meebrengen als we dit doen? En gaan we anders naar het krijgen van kinderen aankijken of het voorkomen van ziektes?

DNA-Dialoog

Vanaf 9 oktober start de DNA-Dialoog, een reeks gesprekken waarin zoveel mogelijk mensen met elkaar het gesprek aangaan over deze ethische dilemma's. Het project is geïnitieerd door verschillende organisaties, waaronder het Erasmus MC, Rathenau Instituut, NPV, Erfocentrum en NEMO Kennislink. De uitkomsten van de dialogen komen in een rapport te staan dat eind 2020 wordt aangeboden aan politici, beleidsmakers, wetenschappers, artsen en de Nederlandse bevolking. “In het rapport willen we laten zien welke kwesties er tijdens dialogen spelen en welke waarden er in het geding zijn bij deelnemers”, zegt Sophie van Baalen, onderzoeker medische technologie bij het Rathenau Instituut.

Klik hier om meer te lezen over het onderzoek of waar het voor gebruikt gaat worden

Klik hier om je aan te melden voor de DNA-dialoog

afbeelding van HuntingtonNet

Huntington KennisNet Nederland