U bent hier

Congres Wenen 2018

Like  1

Congres Wenen 2018

 

Wij; Annette, Maarten en Alice, werkzaam binnen Topaz Overduin op afdeling Anemoon, zijn 13 september afgereisd naar het EHDN congres in Wenen. Dit was voor ons de eerste ervaring met een dergelijk congres.

 

Na een lange autoreis zijn we in de avond aangekomen, en begon vrijdagochtend om 8.00 uur de eerste lezing. Een ochtend vol met wetenschappelijke informatie, in het Engels uiteraard, over verschillende onderzoek naar de ziekte. Sommige richting genezing andere gericht op symptoom bestrijding en behandeling. Er zitten veel belovende onderzoeken bij, maar genezing lijkt nog ver weg.

 

In de middag spreekt een psychiater uit Amerika, die onderzoek heeft gedaan naar thuiswonende patiënten met gedragsproblematiek waarbij ze passiviteit eruit lichtte.

Voor ons was dit zeer herkenbaar. We hadden haar mogelijk wel aanvullende informatie kunnen geven vanuit onze ervaringen, veel van onze cliënten zijn bekend met deze problematiek. Daarna tijd voor een ontspanmomentje in de prachtige stad en het mooie weer.

 

De volgende ochtend om 8 uur present voor de presentatie van Welmoed Liefrinck, GZ-psycholoog bij Overduin, met een film waar in onze afdeling en cliënten zichtbaar zijn. Hier bij is onze  manier van werken gepresenteerd. Een  mooi beeld van hoe wij werkzaam zijn op de Anemoon. En stiekem toch wel een beetje trots op wat wij als team dagelijks neerzetten en bereiken met onze cliënten. We worden ons hierin ook bewust dat we in vergelijking met andere landen uniek zijn met onze afdeling en voorop lopen in de zorg die we kunnen leveren.

 

In de middag stond de posterpresentaties op het programma, de posters staan het hele weekend in de hallen en nu staan zorgmedewerkers, disciplines en onderzoekers bij hun poster om hier meer over te vertellen en vragen te beantwoorden. Josine Engels heeft in samenwerking met de Huntington afdelingen onderzoek gedaan naar gedrag, dagelijkse interactie en kwaliteit van leven van cliënten met de ziekte van Huntington. Hier sluiten wij ook even bij aan.

 

Op de derde dag een laatste de presentatie van verpleegkundige Jeannette Laterveer en Dokter Tom Stor van Atlant bijgewoond. Hier was het onderwerp palliatieve zorg, voor ons bekend terrein maar met verschillende nationaliteiten een gevoelig onderwerp. Na afloop een mooie discussie over het eindigen van het leven  en de manier waarop ieder hier zijn eigen keuze in mag maken.

 

Al met al een mooie ervaring in Wenen, waarna we aan een lange terugreis zijn begonnen.

 

Volgend jaar gaan we voor een eigen poster of presentatie ;)